Energy Innovation

BZEE Qualification

programme

BZEE kvalifikasjonsprogram

Som en pioner i vindindustrien ble det tyske BZEE Academy GmbH (BZEE) opprettet allerede i år 2000. Målet var å fylle kompetansegapet i vindsektoren. Gjennom nettverket til BZEE, tilbys det et stort antall kursmoduler innen HMS, mekanikk, elektronikk og hydraulikk for både on- og offshore vindkraft.

Det tilbys BZEE vindspesfikk sertifisering på 29 lokaliteter verden over, og nye sentre opprettes årlig. BZEE-sentrene kjennetegnes ved at de tilbyr en komplett utdanning for personell som skal jobbe med drift- og vedlikehold i vindparker, og ved at det stilles høye krav til både instruktørkompetanse og treningsfasiliteter.

Hva er forskjellene mellom BZEE-standarden (utviklet i Tyskland) og GWO-standarden (utviklet i Danmark)? For de fem mest etterspurte GWO-kursene 'Working at Heigths', 'First Aid', 'Fire Awareness', 'Manual Handling' og 'Sea Survival' (både 'basic' og 'refresher') så er kursene like i omfang/pris, og kurs gjennomført i et godkjent BZEE-senter slik som vårt, gir både et BZEE-sertifikat og et GWO-sertifikat. Kravene til instruktøropplæring, kravene til utstyr og treningsfasiliteter, og kravene til 'refresher' er dog høyere gjennom BZEE enn GWO. Eksempelvis krever BZEE at 'Emergency first aid for working at height' (tilsvarer GWO-modulen 'Working at Heights'), at kursgjennomføringen skjer i et minimum 30 meter høyt, vindspesfikt treningstårn som har tilsvarende stigesystem og interne plattformer som virkelige vindturbiner. GWO-standarden på sin side krever "kun" en klatrerigg som er i overkant av seks meter høy. For å bli BZEE-instruktør så må en gjennomføre trening med vindspesfikke fasiliteter i et godkjent BZEE treningssenter. For å opprettholde et BZEE HSE-sertifikat, må det gjennomføres 'refresher' en gang hvert år. Dog - hvis den nasjonale reguleringen og operatørselskap 'kun' stiller krav om refresher annet hvert år, så vil BZEE/GWO-sertifikatet dekke dette, og det vil følgelig ikke være nødvendig å gjennomføre refresher oftere enn annet hvert år for å ivareta BZEE/GWO-kravet.

Gjennom BZEE og gjennom et samarbeid med Dalane videregående skole, den eneste skolen i landet som tilbyr fagopplæring for vindteknikere (både i henhold til læreplanene i energioperatørfaget og i henhold til BZEE-standarden), så kan vi tilby opplæring i ca. 80 ulike BZEE-moduler (se modulbeskrivelsene i menyen). BZEE er med andre ord et vesentlig mer omfattende sertifiseringssystem enn GWO, og dekker mange kompetanseområder innen vindindustrien som ikke dekkes av GWO. Gjennom BZEE-netttverket så vil Energy Innovation kunne tilby all reelvant opplæring for personell som jobber permanent eller periodisk i vindkraftverk, med ulike type oppgaver.

The qualification programme is geared to the entire value chain and is offered in a flexible, modular form (see “Module portfolio” appendix). With the gradual implementation of all BZEE modules and courses and the opening up of the centre for company-specific training operations, an annual throughput of around 2000 trainees from Germany and abroad is projected in the medium term.

wp 20151207 002
The forecasts of the partners suggest that there will be a further increase in demand at the Egersund site. All qualification measures will be carried out according to the BZEE standard or company-specific requirements.

The qualification concept also provides for the initiation of basic wind energy technical training and practice-led collaborations with technical universities in the region.
 
BZEE – Deliveres training and certification for the wind industry since 2000
Treningssenteret
Langholmveien 24
4373 Egersund
Norway
Ta kontakt
Langholmveien 24, 4373 Egersund. Norway
+47  915 91 714
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert.

For informasjon om vår mailingliste og for avmelding Klikk her